Érdekes, hogy míg PC-n kifejezetten taszítanak a sportjátékok, addig tableten ez már a második a kategóriájában, ami magával ragad. Az első egy Fluid Football nevű taktikai focis játék volt, amelyben – a sakkrejtvényekhez hasonlóan – egy adott végjátékot kell különböző megszorításokkal végigcsinálnunk (azaz gólt lőnünk). Ez azonban – mint sok más játék az Apple Store-ban – gyakorlatilag csak egy demo, amelyet alkalmazáson belüli vásárlásokkal kell kiegészítenünk teljessé. A Flick Championship ebben is elüt sok társától, hiszen ami Androidon természetes – azaz hogy egy jó játék teljesen ingyenes –, az igen szokatlan iOS-en. A cikk tárgyát képező játék mégis az.

Flick Championship (iPad)

A Flick Championship nyolc játékot tartalmaz, amelyekből négy azonnal elérhető. A maradék négyet pedig játékkal (tehát nem vásárlással) oldhatunk fel. Azaz ha elég sokat játszottunk az alapjátékokkal, akkor egymás után nyithatjuk meg a többit. Ezek mind egy-egy sportot képviselnek, természetesen lebutítva, hiszen ha valós idejű fociról lenne szó, akkor 90 percet kéne a tabletünk elött tölteni, ami ritka ezen az alkalmi játékokat felvonultató platformon. Játszani pedig három nehézségi szintű gépi ellenfél ellen vagy másik emberi ellenféllel játszhatunk. Lehet sima meccseket vagy akár kiesős kupákat is indítani.

Az első játék a futball, amely leginkább gyerekkorunk rugós focijához hasonlít. Játékosaink statikusan állnak a pályán, és körülöttük egy kis részen feléjük lejt a talaj. Tehát ha a lassuló labda a közelükbe ér, akkor biztosan odagurul a lábukhoz. Innen kell, hogy elpöcköljük a labdát, vagy átpasszolva egy saját játékosunknak, vagy egyenesen a kapuba célozva. Ilyenkor az ellenfél passzív, és csak abban reménykedhet, hogy elvétjük, és az ő egyik játékosához gurul majd a labda. Ám ez igen gyakran megtörténik, különösen, ha időlimitet is beállítunk a pöcköléshez, hogy például 2 vagy 4 másodpercen belül el kell lőnünk a labdát.

Flick Championship (iPad)

A második játék a tenisz, amely a Pong nevű TV-játékra hasonlít. Azaz édes kevés köze van a teniszhez, hiszen az oldalfalról mandinerben visszapattanhat a labda, és az a játékos veszít a szervában, aki engedi azt mögé kerülni. Ezt elkerülendő az ujjunkkal folyamatosan kell jobbra-balra huzigálni játékosunkat és így passzolni vissza a labdát. Ha jó pillanatban kapjuk el oldalról, akkor még az irányát is megváltoztathatjuk, megzavarva ezzel az ellenfelet. És hogy ne legyen olyan egyszerű egy labdamenet, a labda sebessége folyamatosan gyorsul, így előbb-utóbb biztosan elvéti valaki.

A következő játék a kosárlabda, talán ez a leggyengébb láncszem az egész játékban. Mintha rémlene, hogy volt ilyen játék, amikor gyerek voltam, de én sosem játszottam vele. Itt kosárra kell dobnunk (azaz nem kell vezetni a labdát, amelyik játékos a menet elején megkapja, annak kosárra kell dobnia, mindegy, milyen messze van tőle), elpöckölve a labdát a megfelelő irányba. A másik játékos ilyenkor blokkolhatja a repülő labdát, ha annak a repülési vonalán megjelenő fehér karikába pont akkor bök bele, amikor a labda ott van. Sajnos ezt a játékot emberi ellenfél ellen nem érdemes játszani, mert mindig blokkolható a labda és végtelenségig tart egy meccs.

Flick Championship (iPad)

Az alapból játszható negyedik játék a hoki. Ez a klasszikus léghoki, csak ütők helyett egy-egy hokijátékost kell az ujjunkkal vonszolni a pályánkon. Ilyen játék (léghoki) viszonylag sok van a piacokon, de a Flick Championshipben egy csomó másik játékkal együtt szerepel, és minőségben nem marad el a hasonlóktól, amelyek semmi mást nem tudnak. Tehát ha a fentebb felsorolt négy játékkal sokat játszunk (főleg kupákat), akkor összegyűjthetünk annyi XP-t, amivel megnyithatjuk a maradék négy játékot: bowling, íjászat, minigolf és amerikai foci. Ezek is hasonlóan egyszerű játékok.

Mi a jó a Flick Championshipben? Először is az, hogy teljesen ingyenes. Másrészt nagyon hangulatos, jó a zenéje, külön élvezet a játékok alatti effekteket hallani, például a focihuligánok kórusát vagy a teniszmeccsen csissegő nézőket, akik egy szerencsétlen köhögő rajongóra szólnak rá. A kupákat is élvezet végigizgulni (főleg nehezebb fokozaton), ha van elég időnk. De talán ami a legnagyobb előnye, hogy barátunkkal, barátnőnkkel hatalmas meccseket játszhatunk nyaraláson, vonaton vagy akár otthon is.